Окачена фасада – модерното решение за обществени и бизнес сгради

Ако някога сте се възхищавали на иновативността и красотата на модерното строителство, то неминуемо сте забелязвали ефекта на окачената фасада. Това архитектурно решение насища окото с простор, а минималистичната и изящна визия превръща обикновени наглед постройки в прекрасни образци на съвременното строителство.

Окачена фасада – стилът на бъдещето

Окаченатата фасада позволява размах на въображението, постигане на множество форми, създаване на точни линии и контури. Все по-използвани заради отличните си характеристики, окачените фасади са предпочитан модерен компонент в архитектурата. Отличният достъп на естествена светлина, топло и шумоизолационните свойства, леката конструкция са част от преимуществата на всяка окачена фасада. В добавка възможността за множество форми, цветове и естетически решения привличат проектантите да използват тази съвременна технология.

Флуидната екстериорна визия на сградите се постига чрез конструкции от здрави алуминиеви профили и строителни стъкла. Стъклопакетите могат да бъдат най-различни видове, като напоследък се залага на решения, които гарантират добра климатизация и комфорт във вътрешността на сградата.

окачена фасада

Видове окачени фасади

Можем да разграничим три основни вида окачена фасада – стандартни, вентилируеми и структурни, като съществува и комбиниран тип. Окачените фасади от стандартен тип имат алуминиева външна капачка. Тя може да се постави по вертикалите или хоризонталите, а самата носеща конструкция бива разположена от вътрешната страна на фасадата.

Термоизолиращи подложки, основен носещ профил, монтажни конзоли и фасадна обшивка – това са част от елементите на вентилируемата фасадна система. Тя показва перфектни резултати по отношение на естествената вентилация, топлоизолацията, липсата на конденз и възможност сградата да диша.

Строителството като изкуство

Структурната окачена фасада се различава по това, че не може да забележите монтажните платки отвън и затова създава ефекта на огледалото. За целта се използва структурен специален силикон, а преимуществото на този вариант е високата енергоефективност, която постига. Ако някога сте чувствали визуална измама, гледайки сграда, то вероятно сте наблюдавали именно такава конструкция, която си играе със сетивата, за да постигне естетически ефект.

В комбинирания тип се използват вертикални и хоризонтални носещи профили, но има и специфична техника за залепване на стъклопакетите. Тук алуминиевите профили играят ролята на носещ елемент на конструкцията. На практика стъклопакетите са поставени в съответната алуминиева рамка, но това не е видимо отвън.

Днес все повече собственици на частни домове също избират окачени фасади заради елегантната, изчистена визия, която придават. Търсите решение за жилищна, бизнес или обществена сграда? Посъветвайте се с нас, за да открием заедно оптималния вариант.