Често срещани са въпроси от сорта на: „Каква точно е разликата между дограма и окачена фасада?“; „Какви са видовете дограми и окачени фасади?“; „Какви предимства и недостатъци имат дограмите и окачените фасади една спрямо друга?“; „Какво да търсим и как да изберем дограма или окачена фасада?“ и т.н.

 

1.ДОГРАМА; 2. АЛУМИНИЕВА ОКАЧЕНА ФАСАДА

Най-съществената разлика между дограмата и окачената фасада е, че дограмата се поставя във вътрешността на отвор, в който стъпва, а окачената фасада се закрепва за пода, стената или тавана (в зависимост от формата на сградата), посредством конзолни планки, като по този начин тя застава пред самия отвор.

 

 

ВИДОВЕ АЛУМИНИЕВИ ОКАЧЕНИ ФАСАДИ: 1. КОЛОННО-ГРЕДОВА; 2. ЕЛЕМЕНТНА

Алуминиевите окачени фасади се делят основно на две разновидности – КОЛОННО-ГРЕДОВА (позната от немския език в бранша като пфостен-ригел) и ЕЛЕМЕНТНА. Най-съществените разлики започват от самия монтаж – при колонно-гредовата окачена фасада първо се монтират колоните за носещата конструкция  на сградата, след което се монтират хоризонталните елементи (ригели). Този тип алуминиева окачена фасада е по-разптостраненият от двата. При елементната фасада всеки модул е предварително изготвен в цех, и монтажът се случва модул по модул. Подходяща е за сгради с много на брой повтаряеми елементи, монтажът отнема по-малко време, но пък е по-скъпа. Заради горните разлики, за изпълнението на двата вида фасади се използват различни видове профили и компоненти.

 

 

ВИДОВЕ КОЛОННО-ГРЕДОВА ФАСАДА: 1. КАПАЧКОВА; 2.СЪС СИЛИКОНОВА ФУГА; 3.КОМБИНИРАНА

Колонно-гредовата фасада бива основно два вида – капачкова и със силиконова фуга. При капачковата, във външната част на сградата има видими профили от алуминии – „капачки“. При фасадата със силиконова фуга, вместо алуминиеви профили има тънки уплътнения от силикон. Съществува и трети вариант – комбинация от първите два.

 

 

ДОГРАМА – ВИДОВЕ И ОТВАРЯЕМОСТ

Основно дограмата се дели на алуминиева, PVC и стоманена. Предимство на PVC дограмата, спрямо алуминиевата е цената (с по-малко средства се постигат аналогични топло и шумоизолационни характеристики). Недостатък е по-малкото разнообразние от видове на отваряне и аксесоари за вграждане, както и ограниченията в максималните размери. Стоманената е най-скъпа, но превъзхожда другите две по всички конструктивни и функционални качества. Някои от най-разпространените конфигурации и отваряемости на прозорци са показани на горното изображение:

 1. Еднокрил прозорец с отваряне навътре
 2. Еднокрил прозорец с отваряне навън
 3. Двукрил прозорец с делител
 4. Еднокрил прозорец с изместена вертикална ос
 5. Прозорец тип клапа
 6. Прозорец тип плъзгане с повдигане
 7. Еднокрил прозорец с горни панти
 8. Еднокрил прозорец с долни панти
 9. Двукрил прозорец с летящ делител
 10. Еднокрил прозорец с изместена хоризонтална ос
 11. Входна врата
 12. Прозорец тип хармоника

Може да разгледате по-обстойно различните видове отваряемост тук.

 

 

ВГРАЖДАНЕ НА ДОГРАМА В ОКАЧЕНА ФАСАДА

Основното предимство на алуминиевата окачена фасада пред дограмата е възможността, да се остъкляват огромни площи. С окачена фасада се постигат визиите, при които цялата сграда изглежда стъклена. За разлика от дограмата обаче, алуминиевата окачена фасада сама по себе си не предлага възможности за отваряемост. Отваряеми елементи в алуминиева окачена фасада се постигат чрез вграждане на познатите елементи на дограмата в нея.

 

 

 

 

ИЗБОРЪТ НА КОНКРЕТНА СИСТЕМА ДОГРАМА ИЛИ ОКАЧЕНА ФАСАДА ЗАВИСИ ОТ МНОГО ФАКТОРИ КАТО:

 

СПЕЦИФИЧНИ ЖЕЛАНИЯ ЗА АРХИТЕКТУРА И ДИЗАЙН – например големи размери на остъклените елементи, или нетрадиционни геомтрични форми.

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ТОПЛО И ШУМОИЗОЛАЦИЯ – един от основните фактори, влияещи при избор. Географското разположение и предназначението на сградата са водещ мотив за избор на конкретна система дограма или окачена фасада.

ВЗЛОМОУСТОЙЧИВОСТ – понякога естеството на сградата налага висок клас на взломоустойчивост, понякога е желание на клиента. И в двата случая ИноваСтил може да предложи алтернативи от продуктите на Шуко, Рейнърс и Рехау.

ПОЖАРОУСТОЙЧИВОСТ – при нужда се прибягва до специализирано разработени за целта пожароустойчиви системи.

ЕКСТРИ И АКСЕСОАРИ – допълнителни оборудвания като скрит обков, автоматизирано отваряне, вентилационни системи, сензори за аларма и други.

БЮДЖЕТ – балансът цена-качество често е определящ.

 

 

Ако имате въпроси, не се колебайте да се консултирате с ИноваСтил.